Loading Evenimente
Găsește Evenimente

Navigare Vizualizări Eveniment

Evenimente pentru 10 aprilie 2019

7:00 PM

Piesa de teatru – Take, Ianke și Cadîr

aprilie 10 - orele 7:00 PM - 9:00 PM
take

Miercuri, 10 aprilie, de la orele 19:00, în Sala Mare a Palatului Culturii "Teodor Costescu", o super-comedie cu iz interbelic – Take, Ianke și Cadîr!
de: Victor Ion Popa
un spectacol de: Mc Ranin
în distribuție: Adrian Păduraru | Corneliu Jipa | Paul Chiribuță | Sebastian Bălășoiu | Ana Maria Carablais | Carmen Ionescu | Ilie Ghergu

Piesa lui Victor Ion Popa, scrisă în 1932, surprinde caracterul intercultural al târgurilor moldovenești din acea vreme. Povestea celor trei prieteni, Take, românul simplu și bonom, Ianke, evreul șiret și palavragiu și turcul înțelept și blând, Cadîr, înfățișază mediul multietnic și multicultural din perioada interbelică. Negustori modești, înzestrați cu omenie și cu inteligență nativă, cei trei protagoniști sunt legați de o prietenie sinceră ce nu ține cont de barierele religioase și sociale; locuiesc în case identice, își împart mâncarea și nu își fac concurență. Trecerea liniştită a zilelor este zdruncinată de venirea lui Ionel (fiul lui Take) şi a Anei (fiica lui Ianke), tineri plecaţi la Bucureşti pentru studii. Intenția celor doi de a se căsători ameninţă să le strice liniştea. Deşi îşi iubesc copiii, refuză să se cumetrească, pentru că Take se teme de certuri, iar Ianke de faliment. Echilibrul este restabilit de Cadîr, prietenul tăcut care pune la cale un plan care să-i mulţumească pe toţi şi să închidă şi gura târgului.
Corneliu Jipa: Se iau un român, un evreu, un turc și se amestecă. Iese o cafea turcească în nisip românesc, dar cusher. Dacă se mai adaugă și un strop de coniac interbelic iese cu caimac. Cam aste e „Take, Ianke și Cadîr”. O cafea cât o șampania. Acidulată cât să dea pe dinafară în hohote de râs și-n noduri de lacrimă. Arome din trecut cu caracter contemporan în care e foarte posibil să vă regăsiți. Halal!
Sebastian Bălășoiu: Este o bucurie foarte mare să mă aflu pe scenă alături de acești oameni extraordinari. Rolul meu este așa cum ai privi pentru prima oară, afară, pe fereastră, încercând să observi toate elementele din câmpul vizual: pomi, acoperișuri, ferestre, cer, oameni, nori, păsări, stâlpi de înaltă tensiune. Totul trebuie cuprins și totul esențializat… astfel încât mai multe nu pot spune, pentru că, vorba textului: „Vorba lungă, sărăcia omului!”
Ilie Ghergu: Într-o lume în care totul se vinde și se cumpără, câteva personaje se luptă să demonstreze că dragostea pentru cei dragi e mai presus de obiceiuri și tradiții, de obligații și nevoi personale. Vicleșugurile și perfidia, dublate de un soi de cinism, care pentru unele personaje sunt „dragoste părintească”, se topesc în fața iubirii. Ilie-Ițic, personaj negativ, este indispensabil pentru a evidenția valoarea unor existențe pentru care dragostea, sub diferitele ei aspecte, este singura credință. Sinceră, biruitoare. La fel cum Biblia creștină spune că „numai în întunericul cel mai adânc există lumină.”

Biletele s-au pus în vânzare miercuri, 20 martie, la Agenția Teatrală, situată la intrarea în sala de spectacole a Palatului Culturii ”Teodor Costescu”.

Programul Agenției Teatrale este următorul:
LUNI-JOI, orele 08:30-11:00 și 12:00-16:00
VINERI, orele 08:30-13:00

Prețul unui bilet este de: 30 lei, indiferent de locul în sală.

Informații și rezervări, de luni până vineri, între orele 08:30-16:00, la tel. 0733/033071 sau la email: rezervari@palatulculturiiseverin.ro.

Află mai mult »
+ Exportă evenimente