Expoziție cu aromă de cafea la Castelul Artelor
6 iunie 2017
Ziua Internationala a Dunarii, marcata printr-o expozitie de pictura
6 iulie 2017

Clubul Artelor, gazda Festivalului Transfrontalier de Poezie „Mihai Eminescu”

Clubul Artelor din cadrul Palatului Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin a găzduit vineri, 16 mai, Festivalul Transfrontalier de Poezie „Mihai Eminescu”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, manifestare de suflet închinată memoriei celui care a fost Luceafărul poeziei românești.

An de an un punct de reper în activitatea eminescologilor din România și nu numai, simpozionul a ajuns anul acesta la cea de-a VI-a ediție. Născut la ideea scriitorului Florian Copcea, festivalul a fost sprijinit de Primăria Drobeta Turnu Severin și Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Consiliul Județean Mehedinți, Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, Biblioteca Județeană „I.G. Bibicescu” și Episcopia Severinului și Strehaiei.

Evenimentul s-a deschis cu un recital de excepție al Corului „Izvorașul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, după care a avut loc decernarea premiilor „Eminescu”. Anul acesta au primit această distincție P.S. Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei, europarlamentarul Maria Grapini pentru volumul „Viața, între scrieri și trans-scrieri” și Editura „Libertatea” din Pancevo.

„Au fost invitați o seamă de scriitori din Serbia și România. În cadrul acestor manifestări am lansat câteva lucrări legate de Mihai Eminescu, după care am decernat premiile Eminescu P.S. Nicodim, Casei de Presă și Editură Libertatea din Pancevo cu ocazia împlinirii a 72 de ani de existență și europarlamentarului Maria Grapini”, a precizat scriitorul și jurnalistul Florian Copcea.

Maria Grapini a ținut să fie prezentă la eveniment și a primit cu mare emoție premiul din partea organizatorilor:

„Mi s-a făcut onoarea să relansez și la Turnu Severin o carte pe care am scris-o cu mare drag, carte pe care nu am băgat-o în librării, o dăruiesc și am vrut să las și la Turnu Severin câteva volume. Important este că aici, la Turnu Severin, se întâmplă acest lucru și iată că se poate să ne întâlnim românii din Serbia cu românii din România să omagiem un mare poet și să încercăm să transmitem generațiilor următoare că prin cultură, prin tradiții, un popor rezistă în timp”.

În cadrul manifestării a fost lansat și un nou volum al revistei de literatură, artă, cultură și dialog european „Vorba noastră”, care apare în Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, România, Serbia, în paginile căreia regăsim articole semnate de academicianul Mihai Cimpoi („Eminescu și daimonul socratic”), Florian Copcea („Eminescu: ideea europeană și unitatea culturii universale”), Titu Dinuț („Poeme”), Nicolae Georgescu („Eminescologia, la ora exactă”), Mihaela Albu („Mihai Eminescu și Constantin Noica – doi filosofi ai limbii române”), ș.a. Lucrarea se remarcă printr-un conținut amplu și de o înaltă valoare literară.

De asemenea, a avut loc lansarea cărților: „Bucurați-vă”, semnată de Vasile Morar, „Lumina – contribuții monografic-bibliologice”, de Ioan Baba, „Viața între scrieri și trans-scrieri”, de Maria Grapini și „Ideea europeană în opera lui Mihai Eminescu”, de Florian Copcea.

În cadrul festivalului, au fost decernate patru premii de către Biblioteca I.G. Bibicescu scriitorilor: Nicu Ciobanu, Vasile Morar, Diana Oltița Preda și Nicolae Scheianu.

 1,097 total views,  2 views today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *