Castelul artelor

Aleea Crinilor 2-6, Drobeta-Turnu Severin, România

L-D: 10:00 - 20:00

Atunci

Încă de la nașterea orașului modern Turnu-Severin, numit „oraș de negoț”, o problemă vitală pentru urbe, pentru locuitori, pentru instituții, pentru stabilimente economice, sociale și de sănătate și nu în ultimul rând pentru a proteja populația și construcțiile de eventualele incendii, era aceea a sursei de apă potabilă și industrială. Abia în 1907 se decide definitiv ca soluția de alimentare a orașului cu apă să aibă ca sursă Dunărea. În anul 1909, opțiunea pentru varianta apei de Dunăre rămâne în picioare, iar pe proiectul alimentării cu apă a Severinului se găsește și semnătura marelui arhitect Anghel Saligny, de numele căruia se vor lega și alte lucrări excepționale. Prin noul sistem propus, apa era decantată, filtrată și sterilizată cu ajutorul ozonului aceasta fiind considerată o soluție tehnică excepțională. Este momentul în care se demarează construirea Castelului de Apă din beton armat (este printre primele construcții de acest gen din Europa) cu două rezervoare suprapuse cu o capacitate de 1025 m.c.. Autorul proiectului a fost inginerul Ilie Radu, un specialist de marcă. Întregul proiect era estimat la 1.400.000 lei.

 

Licitația a fost câștigată de firma craioveană ”Andreescu și Fiii”. Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc la date de 17.10.1910 în prezența primului ministrului I.C. Brătianu, a miniștrilor Al. Constantinescu și V.Ghe. Morțun, a Episcopului Ghenadie al Râmnicului – Noului Severin și a oficialităților locale. Lucrările propriu-zise au început în anul 1911, cu o oarecare întîrziere la instalația de ozonizare, temă care a intrat prin contract în sarcina societății ”Compagne de l’Ozone” din Paris.

087

Acum

După pierderea rostului său inițial, în ultimii ani a fost demarat un amplu proiect de refuncționalizare a fostului Turn de Apă, actualul Castel al Artelor, care a plecat de la convingerea că medii culturale inovatoare precum muzeele stimulează atractivitatea locurilor. În aceste locații, echipele multidisplinare de istorici, sociologi, arhitecți, antropologi, curatori și creativi pot genera noi servicii culturale cu instrumente artistice și digitale. Am ales astfel să dezvoltăm pe termen lung un model cultural de succes în jurul unui altfel de muzeu, unul creativ, care să exploateze inovația curatorială și tehnologică în valorificarea patrimoniului cultural imaterial și material (al apei în cazul nostru, dat fiind poziția și istoria orașului Drobeta, și al istoriei orașului).

 

Obiectivul nostru de dezvoltare pe termen lung este acela de tranformare succesivă a Castelului Artelor într-un spațiu de interpretare și de învățare permanentă, cu o interfață a sectoarelor creative, pentru exprimarea și valorificarea multidisciplinară a temelor specifice patrimoniului cultural.

k

Proiecte

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus luctus nec ullamcorper mattis pulvinar dapibus leo. Fusce vulputate sodales hendrerit amet consectetur.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusm tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris.